Fermentovaná pŕhľava

Permakultúra v pôvodnom význame slova predstavuje poľnohospodárstvo založené na trvalkách. Pokiaľ sa ale nebavíme len o akomsi doplnkovom poľnohospodárstve, musíme sa zamerať na trvalé potraviny, ktoré majú vysokú nutričnú hodnotu. Pokiaľ chceme znižovať energetické vstupy do produkčných systémov, mali by sme v čo najväčšej možnej miere využívať odolné rastliny, ktoré vyžadujú minimálnu údržbu a samé sa množia. Pŕhľava je rastlina, ktorá boduje na obidvoch úrovniach. Väčšina z nás pozná pŕhľavový špenát. Ako ešte dostať z pŕhľavy čo najviac a nie len v krátkom časovom intervale na jar?


Najchutnejšie a najzdravšie spracovanie a konzervovanie pŕhľavy – fermentácia. Mliečne kvasenie zvyšuje dostupnosť minerálov a vitamínov v potravine, zlepšuje chuťové vlastnosti a zároveň je konzervačnou technikou bez techniky – postačia hrnce a poháre.

Podľa nutritionvalue.org, pŕhľava (Urtica dioica) je kvalitným zdrojom minerálov a vitamínov. Keď skonzumujete 100 g pŕhľavy, skonzumujete 48% dennej odporúčanej dávky (DOD) vápnika, 40% vitamínu A, 39% mangánu, 28% DOD vlákniny, 14% DOD horčíka, 9% DOD železa a mnoho iného. Za vypichnutie stojí, že týchto 100g pŕhľavy vám poskytne asi 623% DOD vitamínu K.

Pŕhľava je pritom natoľko živá rastlina, že je mnohými pokladaná za burinu. A jej pálivé pŕhlenie tejto povesti nijako nepomáha.

Je to ale zdroj, ktorý od nás ako základný vstup vyžaduje jarný zber a občasné kosenie – žiadne siatie, okopávanie či hnojenie.

Fermentovaná pŕhľava

Na jednu dávku tejto fermentovanej dobroty potrebujeme:

  • 250 g pŕhľavy (váženej pred umytím).

Na nálev

  • 1,25 dL  soli
  • 2 L vody

Koreniny

  • 4 zelené cibuľky (nasekané)
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 4 struky pretlačeného cesnaku
  • 1-2 lyžičky chilli (podľa chuti)

Postup sa delí na 2 fázy s rozostupom cca 12 hodín.

Večer

Pŕhľavu opláchneme, nasekáme na ľubovoľnú hrúbku, zalejeme nálevom zo slanej vody. Zaťažíme, aby bola pŕhľava pod vodou.

Ráno

Nálev zlejeme (odložíme do mrazničky alebo do pohárov na neskoršie použitie ako bujón) a do pŕhľavy primiešame koreniny. Natlačíme do pohára podobne ako kyslú kapustu – tak aby bola všetka pŕhľava pod vodou a zároveň hladina vody bola cca 3 cm pod horným okrajom pohára (môžeme v prípade potreby použiť aj trochu z odloženého nálevu). Zaťažíme tak aby sa dal zavrieť pohár a zavrieme. Odložíme na tmavé a chladné miesto v komore na 10-14 dní. Priebežne kontrolujeme vznikajúce bublinky CO2 a keď sa vyskytnú, uvoľníme víčko pohára aby mohol nadbytočný tlak uniknúť.

Po dokočení fermentácie by mal produkt vydržať viac v chladničke viac ako pol roka.

Tip: Z pŕhľavy zbierajte len horné 2 páry listov – sú najčerstvejšie, ľahko sa odlamujú a vyhnete sa tvrdším stonkám.





Komentáre